Under den första säsongen av danska kriminalserien Förhöret fick TV-publiken följa polisinspektören Björns vindlande väg då han försökte reda ut mordet på sin dotter. Trots att obducenten som undersökt hans dotters kropp påstått att hon begått självmord, var Björn fullständigt övertygad om att hon i själva verket blivit mördad. Vilket också visade sig stämma. Säsongsfinalen bjöd på en synnerligen rafflande konfrontation mellan Björn och obducenten.
I det första avsnittet av Förhöret säsong 2 sitter polisen Björn inspärrad för mordet på denne obducent – som inte bara (verkar ha) varit inblandad i dotterns mord utan även (definitivt) varit älskare till Björns fru, Susanne. Det vore enkelt att tro att ett sådant svek skulle omöjliggöra Susanne som protagonist i serien, men då bedrar man sig. I säsong 2 är det nämligen Susanne som är huvudperson, vilket kan påstås vara en del av det som förvandlar Förhöret från första säsongens renodlade kriminalserie till ett mer psykologiskt inriktat drama.
Säsong 2 av Förhöret skruvar till storyn från säsong 1
Susanne, numera ex-fru till den fängslade polisen Björn, arbetar som psykolog. När Förhöret säsong 2 inleds går hon tillbaka till jobbet efter en lång period av återhämtning och bearbetning av alla de dramatiska skeenden som utspelade sig i säsong 1. Serien sparkar i gång med full fart, då hon tar emot en patient som vill bli behandlad med hypnos för att sluta röka. Under hypnosen erkänner han ett större antal kvinnomord, och avslöjar dessutom sina planer på att fortsätta denna fruktansvärda mordserie.
För Susanne är detta självklart en mycket förfärande situation att befinna sig i, inte minst med tanke på hennes personliga historia. Hon väljer att vända sig till Björns gamla kollegor på polisstationen. Denne man måste stoppas, och kvinnan han planerar att mörda måste räddas.
Susanne tränger längre och längre in i en mörk, underlig värld hon aldrig kunnat föreställa sig, på jakt efter denna kvinna. Prostitution, droger, strippklubbar och allmän kriminalitet flödar emot henne, och hon tvingas inse att allt inte är som det först verkar vara – inklusive sådant vi hittills trott oss veta om säsong 1.
Hennes väg genom Danmarks undre värld kantas av gamla återseenden, inte minst av personer hon tidigare i livet tagit emot i sitt patientrum. Vissa dyker upp av en slump, andra kontaktar hon för att begära hjälp av. Utan att ”spoila” handlingen kan sägas att ingen i denna serie är helt oskyldig. Inte ens Susanne själv.
Förhöret säsong 2 – Danmarks bästa serie?
Även om det på senare år har kommit många bra svenska serier, anses ofta Danmark vara de bästa i Norden på krim. Det gäller såväl på boksidan som på TV-skärmar och biodukar. Förhöret är inget undantag. I rollistan återfinns några av Danmarks absolut bästa skådespelare, däribland Trine Dyrholm (Susanne) och Ulrich Thomsen (Björn). De trettio minuter långa avsnitten är minst sagt fullspäckade med action.
Om Förhöret är Danmarks bästa serie är självklart en smakfråga. En recensent har hävdat att det finns fler hål i intrigen i säsong 2 än vad det finns hål i själva hålet på en munk (!). Men å andra sidan bör man se Förhöret säsongen 2 som en psykologisk utmaning – det kan på en och samma gång finnas flera typer av “sanningar”, och vad som är skuld och inte är både i verkligheten och i fiktionen ofta en mycket komplex fråga. Det som kan framstå som ett ”plothole” vid en första anblick, kan lika gärna vara fullt rimligt efter en lite djupare analys.
Bäst är att se efter själv för att döma och bedöma. Manusförfattarna Christopher Boe och Anna Juul har i alla fall gjort sitt yttersta för att hålla tittaren på sträckbänken över inte bara en utan hela två säsonger. Vem mördade egentligen Björns och Susannes dotter? Var det rättsläkaren? Det är inte säkert att man har det svaret ens i slutet på säsong 2 av Förhöret. Det är nämligen en tredje säsong på gång.